MiMejd - pyssel & inspiration

Senaste inläggen

Av Ninna-Carina - 25 juli 2010 17:45

För ett tag sedan såg jag ett recept på Älggrässaft i en tidning hos "syrran". Familjen älskar ju fläderblomssaft och detta lät som något liknande... Glada i hågen gav vi oss ut på en kvällspromenad, med siktet inställt på Älggräs :-)


Fyra dagar senare var saften färdig! Vi har dock inte lyckats komma fram till om vi gillar saften eller ej. Buden har varit lite blandade, men vi är i varjefall helt överrens om att saften helt klart tjänar på att serveras riktigt kall!


Så här gjorde vi;

30 färska blomklasar Älggräs
3 citroner
2 kanelstänger
1.5 l vatten
1.2 kg strösocker
50 gram citronsyra

- Koka upp socker, vatten, kanel och citronsyra till en lag.
- Häll lagen över de sköljda blommorna och de tvättade, skivade citronerna i ett rymligt kärl med lock. Låt stå kallt i 4 dagar.
- Sila saften och häll upp på flaskor. Kan förvaras kortare tid i kyl och längre tid i frys.  

Av Ninna-Carina - 8 juli 2010 20:36

I slutet av förra sommaren plockade jag Aroniabär och gjorde saft, sylt & likör. Saften och sylten är sedan länge slut och idag gjorde jag klart likören. Det sägs att den tjänar på att lagras ytterligare, men jag tycker att den var riktigt god redan nu!

Det finns lite olika recept på Aronialikör på nätet och det framgår att man kan exprimentera ganska friskt. Resultatet verkar blir bra, hur man än gör :-) 


Så här gjorde jag; 

  • Jag fyllde en glasburk till 3/4 med aroniabär och sedan fyllde jag burken med sprit (3/4 Brännvinspcial och 1/4 "matlagningskonjak") Därefter satte jag på locket.
  • Burken fick stå  i ett fönster (ej direkt solljus) i lite drygt en månad. Jag skakade burken dagligen.
  • Därefter ställde jag in burken i skafferiet och där har den fått stå i cirka tio månader. Jag har skakat burken lite då och då.
  • Ungefär 11 månader efter starten har jag silat av bären, sötat den med vit sirap och fyllt likören på flaska. Det är svårt att ange någon mängd sirap, man får helt enkelt smaka av... och den blir bara bättre och bättre :-)
  • Likören var i mitt tycke riktigt god, påminnde lite om ett riktigt portvin. Min flaska ska jag nu försöka lagra i skafferiet till nästa sommar...  
Av Ninna-Carina - 7 juli 2010 07:53

I vårt extremt lilla badrum satte jag för några år sedan upp en praktisk, men liten "byrå" från IKEA. De små lådorna rymmer allt från hårsnoddar och smink till huvudvärkstabletter och hemligheter...

I den hemliga lådan har jag busat lite med den nyfikne och monterat ett larm ;-) När någon vill ta reda på vad som finns i lådan, så går larmet!  Jag kan avslöja att det utlöst mer än en gång...

Den roligast gången var när vi hade årsmöte i områdets brygg- & vägförening. En av herrarna ursäktade sig, mitt under mötet, och bad att få låna toalettet... Det gick inte lång stund förrän larmet gick! Alla mötesdeltagare tittade oroligt in mot huset, men ingen sa något... Efter en stund kom mannen ut och låtsades som ingenting :-)

Hur kommer det sig att människor är så nyfikna på vad andra människor har i sina toalttskåp??? Jag har hört att de flesta nyfiket tittar in i sina bekantas skåp...   gör du?

Av Ninna-Carina - 6 juli 2010 23:22

Idag har jag och en kollega "gjort ett nytt rum" på vår förskola. Vi började med att bära soffor, skruva hyllor och byta gardiner... men det var sedan det riktigt roliga började.
   Någonstans har jag sett en tavla med alfabetet på och med den som inspiration långt bakifrån i bakhuvudet började jag klippa bokstäver i dekorplast.  

Av Ninna-Carina - 26 juni 2010 07:30

Nu har jag varit igång med min lilla sax och dekorplast igen... Den här gången är det mammas toalett och båten Kompis som fått sig lite dekorationer.

I smyg smög jag ner till mamma & pappa lyfte på toalettlocket och började klistra... De blev glatt överraskade när de sedan skulle använda toaletten :-) Mamma har nu önskat sig dekorationer även till den andra toaletten...

Tanken var att vår båt Kompis skulle i sjön nu till midsommar, men någon hade glömt båtnycklarna i Västerås... Båten fick istället ny namnskylt och ett litet "Ha en bra dag!" - förhoppningsvis glädjer det någon, om inte annat mig ;-)                 

Av Ninna-Carina - 13 juni 2010 22:49

Jag har en idé om en lite mer avancerad regnmätare, men i väntan på den har jag nu "pimpat" en vanlig... och visst blev den lite charmigare. Tänk vad man kan göra med lite tålamod & klisterplast :-)     


Av Ninna-Carina - 7 juni 2010 23:24

Min farbror Bosse gör världens godaste salladsdressing och nu tänkte jag dela med mig av receptet. Den passar till precis allt och hör i vår familj verkligen sommaren till! När mina föräldrar var här nyss så fick vi en flaska och snart är det dags för mig att göra sommaren 5-bubbla sats :-) Ingredienserna är många, men jag kan lova att det är väl värt besväret att blanda till en omgång.

Bosses goda dressing;

1 tsk salt
2 krm vitpepper

3 st pressade vitlöksklyftor

2 krm curry

1 krm chilli

3 stänk Tabasco

1 krm paprika

1 tsk baslika

1 tsk dragon

1 msk vanlig senap

1 msk frans senap

1 dl ketchup

1 dl sirap

3dl olja

1 dl vinäger


LYCKA TILL!  

Av Ninna-Carina - 7 juni 2010 22:55

För ett par helger sedan var jag, barnen och mina föräldrar i Falun. Vi hade det riktigt, riktigt mysigt och ägnade helgen till att gå i morfars fotspår... Vi besökte gamla skolor, lekplatser och naturligtvis hans föräldrahem.

Det var roligt att få se min farmors gamla hus igen, men det var också lite vemodigt... Min farmor hade en underbar trädgård och nu var den ganska vildvuxen, för att inte säga förfallen... men rabarbern fanns kvar och den var lika stor som jag minns den. Vi fick plocka lite rabarber för att göra en paj och jag tog ett av de största bladen för att gjuta ett fågelbad i betong av.

Det första jag gjorde när jag kom hem till Västerås vara påbörja projekt gjutning. Jag gjorde en stor sandhög som jag la mitt blad på och sedan blandade jag till finbetong. Försiktigt bredde jag ut betongen över bladet... och över de hela la jag sedan ett fuktigt badlakan, så att betongen inte skulle härda så fort att den sprack. Sedan var det bara att vänta och jag skulle få ett evigt minne från min farmors trädgård!

Tyvärr blir ju inte alltid allt som man tänkt sig och någon kom och förstörde mitt blad innan det ens blivit färdigt...  Tråkigt!  

Välkommen till MiMejd


Det finns så otroligt mycket som är roligt här i livet och här delar jag med mig av det som rör min kreativa sida. Hoppas att du hittar något som inspirerar din skaparlust!

KLICKA för mönster


  

Sök i bloggen

Hitta rätt :-)

Change language...

Vi är lite nyfikna!

Hur hittade du vår blogg???
 Av en slump - hamnade här
 OS-mössan
 Virkning eller stickning
 Recept
 Annat pyssel
 Följde länk från annan sida
 Facebook
 BlogLovin
 Tipsad av "någon"
 Annat

Lämmna ett fotspår! x)

Gamla godingar

Andra roliga sidor...

Blogg gäster :)

Senaste 100 besökarna...

Gör någon glad :-)

En gång för flera år sedan kom ett litet paket med posten. I det lilla paketet fanns en liten, liten nalle... Jag blir fortfarande glad när jag ser min lilla nalle!

Bli Buzzador du också


Träna glosor med Ovido